Grypa żołądkowa (grypa jelitowa) – zarażanie i leczenie

Grypa żołądkowa (grypa jelitowa, jelitówka) to wirusowe zakażenie przewodu pokarmowego, wywoływane przez rotawirusy (u dzieci) lub norowirusy (u dorosłych). Choroba objawia się biegunką, wymiotami, a także katarem, kaszlem i gorączką. W rejonach o chłodniejszym klimacie występuje w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm człowieka jest osłabiony, a w rejonach cieplejszych schorzenie występuje przez cały rok. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że grypa żołądkowa jest odpowiedzialna za ponad 90% wszystkich przypadków infekcji niebakteryjnych układu pokarmowego na świecie. Okres inkubacji patogenów grypy żołądkowej trwa do 3 dni, z tego powodu choroba bardzo szybko rozprzestrzenia się w dużych skupiskach ludzi. Sprawdź jak długo trwa grypa żołądkowa i jak długo chory zaraża.

Grypa żołądkowa – zarażanie

Podobny obraz

Niestety grypa żołądkowa jest zaraźliwa. Zdarza się, że po zachorowaniu jednej osoby w rodzinie, chorują wszyscy domownicy, a nawet sąsiedzi. Grypa żołądkowa to choroba zakaźna a zarażanie następuje przez bezpośredni kontakt z osobą zakażoną, metodą kropelkową lub przez kontakt z przedmiotami, których dotykała. Jelitówka przenosi się również przez skażoną wodę oraz żywność. Grypa żołądkowa trwa zazwyczaj kilka dni a jak długo chory zaraża? Niestety wirusy wywołujące chorobę mogą przetrwać poza organizmem człowieka nawet do 2 miesięcy, niszczy je jedynie wysoka temperatura – np. ogrzewanie przez min. pół godziny w temp. 60 st. C. Dlatego osoba, która przeszła jelitówkę, pomimo ustąpienia objawów choroby, zaraża jeszcze przez kilka kolejnych dni.

Aby uniknąć zarażenia grypą żołądkową, należy przestrzegać zasad higieny osobistej, do których należą:

  • częste mycie rąk, szczególnie po skorzystaniu z toalety;
  • dokładne mycie pod bieżącą wodą warzyw i owoców przed ich spożyciem;
  • nie spożywanie nieprzegotowanej wody oraz pochodzącej z niewiadomego źródła;
  • mycie rąk przed każdym posiłkiem;
  • mycie rąk przed przygotowaniem posiłków;
  • dezynfekcja przedmiotów, które chory dotykał.

Warto przyjmować również probiotyki, które wzmacniają układ odpornościowy.